Tahun ni raya haji kat KL je...
Plan nak balik Trg...
Tapi xjadi sebab xdapat cuti..nanti kalo balik Trg nak kena balik KL hari raya tu jugak...
X best la...
Nanti x puas n x happy...
So decide raya kat KL je with family Perak...
Diorg pun semua raya kat KL...
Mmmm...duk pk2 macam teringin nak masak sumthin tuk pagi raya...
Anta menu yang kitorg prepare:
Kuah kacang+Nasi impit
Lemang+ketupat palas+rendang hati & limpa
Puding custard
Kuah Kacang Ayam
BAHAN A ( dikisar )
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 batang serai
50 gm clili kering
3 cm lengkuas
BAHAN B
1/2 ekor Ayam ( potong kecil2 )
300 gm kacang tanah ( goreng dan kisar )
2 keping asam gelugur
500 ml air
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak. Tumis semua bahan A sehingga wangi dan pecah minyak
2. Masukkan air. Kacau rata
3. Setelah mendidih, masukkan kacang, ayam, asam gelugur, garam dan gula
4. Masak di atas api yang kecil sehingga pecah minyak
5. SIAP
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment